چاقی زیاد، از سیگار خطرناک تر است
16 تیر 1398
10 دقیقه
چاقی "سیگار جدید" عنوان گرفت
چاقی زیاد و سیگار دو عامل مهم مرگ و میر و ابتلا به برخی از انواع سرطان ها می باشند. در حال حاضر چاقی رتبه اول را داراست و خطرناک تر به حساب می آید.
سرویس سلامت همگانی انگلیس (NHS) هشدار داد: در حال حاضر "چاقی" به لحاظ مضراتش برای سلامتی، جایگزین سیگار شده و این فاکتور خطرزا به زودی موارد سرطان های مرتبط با وزن را افزایش می دهد.
به گزارش روزنامه تلگراف، مدیر سرویس سلامت همگانی انگلیس گفت: چاقی عنوان "سیگار جدید" را به خود اختصاص داده و در مدت دو دهه موجب می شود تعداد موارد ابتلا به سرطان های مرتبط با وزن، افزایش پیدا کند.
پیش بینی های سرویس سلامت همگانی انگلیس نشان می دهد تا سال ۲۰۳۵ میلادی بیش از ۴۰ هزار مورد سرطان مرتبط با وزن بالا در این نهاد بهداشتی، تحت درمان قرار خواهد گرفت در حالی که این آمار در سال ۲۰۱۵ حدود ۲۲ هزار و ۸۰۰ نفر بوده است.
همچنین آمارها حاکی از آن است که تا سال ۲۰۳۰ نیز سالانه تعداد چنین مواردی نزدیک به ۳۶ هزار و ۸۰۰ ، یعنی حدود ۱۰۰ مورد در روز خواهد بود.همچنین تا سال ۲۰۴۳ معضل چاقی بر استعمال سیگار غلبه کرده و به عامل اصلی قابل پیشگیری ابتلا به سرطان، در زنان تبدیل می شود.
مدیر اجرایی سرویس سلامت همگانی انگلیس گفت: درحالیکه تعداد قابل توجهی از مبتلایان به سرطان از این بیماری جان سالم به در می برند، بسیاری از افراد از نقش چاقی در بروز سرطان آگاهی ندارند.درصورتیکه روند فعلی ادامه پیدا کند تا سال ۲۰۳۰ روزانه ۱۰۰ بیمار جدید که به دلیل چاقی، دچار سرطان شده اند تشخیص داده می شوند.
به گزارش ایسنا، بالاترین نرخ چاقی در غرب اروپا در انگلیس گزارش شده و میزان چاقی در این کشور سریع تر از آمریکا پیش می رود.اکنون حدود ۲۹ درصد از بزرگسالان در انگلیس به چاقی دچار هستند که نسبت به سال ۱۹۹۳ افزایش دو برابری داشته است.
در پی استعمال دخانیات فشار خون افزایش پیدا می کند و این امر باعث اختلال در کار بدن می شود. افراد سیگاری به طور معمول 15 سال کمتر از افرادی که زندگی سالم دارند زندگی میکنند. اما افرادی که دچار چاقی هستند از این هم کمتر زندگی می کنند.
به دلیل وزن بیش از اندازه بیماری های متعددی در سیستم قلبی عروقی، گوارشی و غدد این افراد به وجود می آید. این محققین از مقامات کشورها خواسته اند که نه تنها با سیگار کشیدن بلکه با چاقی نیز مبارزه کنند و مردم را با فرهنگ صحیح استفاده از مواد غذایی آشنا کنند.
مطالعات اخیر نشان داده است که چاقی  و کشیدن سیگار باعث افزایش مرگ و میر خواهند شد، طوری که در افراد چاق سیگاری، خطر مرگ  6 تا 8 برابر افرادی است  که وزن طبیعی دارند و اصلا سیگار نمی کشند.
مطالعات دیگر نیز نشان داده است که خطر مرگ و میر افراد سیگاری با دور کمر بیش از حد طبیعی، 5 برابر افردی است که سیگار می کشند، اما دور کمرشان طبیعی است.
همانطور که می دانیم مصرف دخانیات و نیز چاقی هر کدام به تنهایی در ابتلای به خیلی از انواع سرطان ها و نیز بیماری های دستگاه گردش خون موثر هستند. ولی متاسفانه باید اذعان کرد که همراهی سیگار با افزایش وزن باعث خواهد شد که خطر مرگ ناشی از سرطان و نیز بیماری های گردش خون به طور قابل توجهی افزایش یابد.
واقعیت آن است که هر دو عامل چاقی و سیگار باعث پیری زودرس و افزایش خطر مرگ و میر می شوند. اگرچه در سال های گذشته، شاید سیگار مهم ترین عامل مرگ و میر در کشورهای پیشرفته بود، ولی طی دهه اخیر میزان خطر مرگ در اثر چاقی سیر بسیار پیشرونده تری داشته است، طوری که دیگر هر دوی این عوامل، سلامتی بزرگسالان را به طور تقریبا یکسان و به شدت تهدید می نمایند.
با اینکه میزان اثر سیگار بر روی مرگ زودرس هنوز بالاتر از چاقی و افزایش وزن است، ولی با توجه به فعالیت هایی که در کشورهای پیشرفته در کنترل مصرف سیگار انجام شده، پیش بینی آن است که خطر چاقی در افزایش مرگ در آینده، حتی از مصرف سیگار بیشتر گردد.
لذا با توجه به همه نکات ذکر شده، برای حفظ سلامتی بدن باید به کنترل هر دو عامل افزایش وزن و نیز مصرف سیگار، اهمیت ویژه ای داد.